Verrassingen onder de kerstboom
Tijdens de kerstperiode worden veel natuurlijke versieringen van buiten in huis gehaald om de donkere winterperiode wat meer kleur te geven. Kleine, vaak onschuldige beestjes die in deze versiering overwinteren kunnen zo binnenshuis terechtkomen. Door de hogere temperatuur binnen worden de beestjes wakker en gaan op zoek naar voedsel. Dit zorgt vaak voor een onaangename verrassing. Welke beestjes kunnen we in en rond de kerstboom aantreffen de komende weken?
Mieren in kerststukjes
Als er heel kleine mieren rondlopen denkt men vaak aan de exotische faraomier. In Nederland leven echter ook verschillende kleine mierensoorten die in kerststukjes kunnen voorkomen, bijvoorbeeld bosslankmieren. Deze soort maakt nesten in holten zoals stengels, schors, takken, eikels en beukennootjes. De kolonies van de bosslankmier zijn klein en bestaan in Nederland uit zo’n vijftig tot honderd dieren. Wanneer een tak of ander natuurlijk materiaal uit het bos gebruikt wordt in een kerststukje kan een hierin levende mierenkolonie na binnenkomst in de woning op zoek gaan naar voedsel. Bosslankmieren kunnen in huis niet lang overleven dus het opsporen en verwijderen van de kerstversiering waarin het nest zich bevindt is voldoende.
Beestjes uit de kerstboom?
Soms lopen er opeens allemaal kleine kevertjes in huis rond, zoals zachte houtwormkevers. De larven van deze klopkever leven in dood naaldhout en tasten alleen (enigszins) gedroogd naaldhout aan. De kerstboom is dan direct een verdachte bron, maar vaak zijn deze nog te vers voor de larven om in te kunnen leven, verpoppen en uitvliegen. Grote kans dat de beestjes uit onlangs naar binnen gehaald haardhout komen kruipen. Dit hout kan trouwens nog veel meer overwinterende beestjes bevatten, zoals pissebedden en spinnen. Haal niet te veel haardhout in één keer naar binnen, maar alleen de hoeveelheid die in een dag verstookt zal worden. Dat voorkomt een groot deel van de overlast.
Kan overlast worden voorkomen?
In kerststukjes, kerstbomen, haardhout en andere natuurlijke materialen die binnen worden neergezet kunnen soms honderden dieren hun schuilplek hebben. Niet alleen mieren, kevers of mijten kunnen we aantreffen, maar ook spinnen, springstaarten en allerlei andere kleine dieren. Over het algemeen kunnen deze beestjes geen kwaad en is er geen reden voor paniek. Door een tekort aan voedsel en vocht overleven veel van de dieren het niet lang binnenshuis. Dode beestjes of exemplaren die aan de wandel gaan, kunnen worden opgepakt of opgezogen met de stofzuiger. Let er wel op dat levende dieren soms weer uit de stofzuigerzak kunnen kruipen. Om overlast te verminderen is het aan te raden natuurlijke kerstversiering goed na te kijken op de aanwezigheid van beestjes voordat het binnen wordt gezet. Een kerstboom kan buiten even heen en weer worden geschud om een deel van de beestjes los te krijgen. Eventuele achterblijvers kunnen handmatig worden verwijderd.
In onze Kennisbank staat informatie over de meest voorkomende plaagdieren. De gevonden dieren kunnen ook voor determinatie en advies worden aangeboden bij het KAD.