Grondgebonden termiet gevestigd in Nederland
Collega’s Vera de Visser, Mike Brooks en Aron Kuiper van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en Jinze Noordijk van EIS – Kenniscentrum Insecten hebben een artikel in Entomologische Berichten gepubliceerd over een gevestigde populatie termieten in Nederland. Vestiging van deze plaagdieren komt in buurlanden de afgelopen jaren ook voor, en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft eerder dit jaar een signaaladvies uitheemse termieten afgegeven. Aangezien deze dieren flinke schade kunnen veroorzaken is tijdige herkenning van belang.
Lees het volledige artikel onderaan deze pagina.
Wees er zeker van dat u met termieten te maken hebt. Aanwijzingen voor de aanwezigheid van (ondergronds levende) termieten in of rond huis zijn:
- Vorming van moddertunnels van de grond (nest) naar een voedselbron (hout) of waterbron, bijvoorbeeld langs muren of fundering. Bij vergevorderde aantastingen kunnen er ook vrijhangende tunnels uit plafonds, balken en andere hoge structuren ontstaan. Een termieteninfestatie is actief als een tunnel na afbraak weer opnieuw opgebouwd wordt;
- (Uitgebreide) schade aan houtwerk. Bij openbreken van het hout kunnen de termieten (witte tot karamelkleurige insecten) zichtbaar zijn. Een termietenpopulatie kan zich over langere tijd (jaren) grotendeels verborgen ontwikkelen voordat schade aan houtwerk zichtbaar wordt;
- Bij grote aantallen termieten kunnen er op bepaalde momenten in het jaar zwermen (bruidsvluchten) van gevleugelde termieten voorkomen, mogelijk ook binnenshuis. Op deze manier worden er nieuwe kolonies gesticht. Deze gevleugelde termieten kunnen donker van kleur zijn, in tegensteling tot hun niet-gevleugelde witte tot karamelkleurige, in het donker levende soortgenoten.
Bij het vermoeden dat u last hebt van termieten, biedt het KAD een gratis determinatie-service aan. U krijgt dan te horen of de naar ons toegezonden beestjes termieten zijn of niet.