3 oktober: Weekend van de Wetenschap bij het KAD
Ook dit jaar zal het KAD haar deuren weer openen voor het Weekend van de Wetenschap. Dit landelijke initiatief is bedoeld om bezoekers een uniek kijkje achter de schermen te geven bij organisaties die onderzoek doen of op andere manieren bezig zijn met wetenschap en techniek. Het KAD is op zondag 3 oktober 2021 van 11.00 – 16.00 uur open voor bezoekers, dus zet die datum in de familiekalender, want dit is een dag voor jong en oud!
Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je duiken in de wereld van de plaagdieren! Want: Hoe snel lopen kakkerlakken nou echt? Hoe kun je het beste een muizenval zetten? Of waarom mag je niet zomaar je aquariumvissen in de sloot vrijlaten? Deze en meer vragen worden beantwoord tijdens korte lezingen (20 min), diverse tentoonstellingen en een mini-workshop ‘muizenvallen zetten’ . Ook kun je met diverse biologen en dierplagenadviseurs in gesprek gaan over plaagdieren in uw eigen situatie en monsters van uw plaagdieren onder de microscoop bekijken.
Bezoekersinformatie
Het Weekend van de Wetenschap is geschikt voor iedereen van 8 tot 88 jaar, die wil weten wat het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen doet, meer wil leren over plaagdieren en hoe je kunt zorgen dat je zelf geen last van plaagdieren krijgt. Vooraf aanmelden is niet nodig, wel kan jouw coronatoegangsbewijs (QR-code) gecontroleerd worden. Voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs verwijzen we je naar: rijksoverheid.nl. We verzoeken je om bij klachten niet te komen.
Minilezingen
Dit jaar hebben we verschillende sprekers die ons in 20 minuten de wereld van enkele plaagdieren laten zien. Zo gaat KAD-directeur Bastiaan Meerburg in op wat een plaagdier eigenlijk is, vertelt mierenexpert Jitte Groothuis over mieren en wat hen zo bijzonder maakt. Fotograaf en auteur Arjan Schuitman vertelt over de rol van ratten in verschillende culturen, begeleid door zijn indrukwekkende foto’s voor zijn boek en de gelijknamige tentoonstelling The Rat Gazette momenteel in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Bijenexpert Pieter van Breugel vertelt over bijen, maar dan niet de ‘gewone’ honingbij, juist fascinerende solitaire bijen en hommels waarover hij zijn basisgids heeft geschreven. Tot slot sluit biologe Steffi van de Wouw af met een minilezing over exotische dieren die vanuit het buitenland in ons land terecht zijn gekomen en hoe we kunnen voorkomen dat ze zich in Nederland vestigen en verspreiden. Zie hieronder het tijdsschema voor de minilezingen, vooraf aanmelden is niet nodig, vol = vol.