Huisstofmijt

Huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus (Trouessart))

Orde: Sarcoptiformes
Familie: Pyroglyphidae

Huisstofmijten zijn kleine, voor het oog niet zichtbare beestjes. Ze houden van warme en vochtige omstandigheden. De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, dus in alle klimaten, behalve op grote hoogte (boven de 1300 meter) waar hij zich moeilijk kan voortplanten vanwege de te droge lucht. Ideale omstandigheden voor de huisstofmijt zijn temperaturen tussen de 20–30°C en een relatieve luchtvochtigheid van 60–80%.

Uiterlijk en ontwikkeling

De huisstofmijt is een erg klein (0,3 mm) spinachtig beestje, veel kleiner dan een vlo en voor het blote oog niet zichtbaar. Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met menselijke huidschilfers, maar ook pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen staan op het menu. Voedsel is in onze huizen daarmee ruimschoots aanwezig. De ontwikkeling van het aantal huisstofmijten volgt een seizoensgebonden patroon. Het aantal diertjes is in de winter het laagst (door stoken is het het droogst in huis) en bereikt een maximum op het einde van de zomer en in de herfst.

Leefwijze

Huisstofmijten kunnen niet drinken maar onttrekken direct vocht aan de lucht om te leven. Huisstofmijten kunnen niet tegen direct zonlicht en leven daarom bij voorkeur in het donker.
Een belangrijke voedingsbron voor de huisstofmijt zijn huidschilfers van mensen en dieren. Matrassen, hoofdkussen en stoffen van meubilair zijn daarmee een ideale leefomgeving voor de huisstofmijt, waar de mens ongewild zowel voor voedsel als vocht zorgt. Huisstofmijten komen ook voor op beschimmelde muren en in tapijt.

Klachten

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 5 tot 10% van de mensen een huisstofmijtallergie. De verschijnselen van een huisstofmijtallergie zijn bijvoorbeeld:

  • benauwdheid;
  • een verstopte neus;
  • niezen;
  • loopneus en prikkelende ogen;
  • keelklachten;
  • jeukklachten.

Wering en bestrijding

Heeft u last van deze huisstofmijtallergie? Dan is het verstandig uw huis grondig aan te passen, waardoor u met minder prikkels in aanraking komt.
Concreet betekent dit dat tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis moeten worden weggehaald. Neem vloerbedekking van laminaat of vinyl in plaats van tapijt. Vervang uw stoffen bank door een bankstel van leer.

Voor uw beddengoed zijn speciale hoezen te koop die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden. Laat uw beddengoed ’s ochtends teruggeslagen liggen; zo kan uw bed sneller drogen en afkoelen. Was uw beddengoed minimaal eens per twee weken op zestig graden. Bij temperaturen beneden zestig graden sterft de huisstofmijt niet. Kan uw beddengoed niet zo heet gewassen worden? Dan kunt u het ook minimaal 24 uur in de vriezer stoppen. De huisstofmijt kan namelijk niet tegen temperaturen van beneden de -20°C.

Een andere belangrijke maatregel tegen huisstofmijt is ventileren. Zet 24 uur per dag de ventilatieroosters open, of een raam op een kier. Zet in de winter het raam half open. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid verandert, waardoor de huisstofmijt het lastiger krijgt.

Advies

Mocht u last hebben van jeukklachten, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts.

Disclaimer

Deze informatie wordt u verstrekt zonder dat er een expert van ons ter plaatse geweest is. Dit betekent dat u deze informatie op eigen risico gebruikt. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor enige (vervolg-)schade die hieruit voortvloeit. Om zeker te weten om welk dier het gaat en de overlast zoveel mogelijk te beperken, raden we u altijd aan om een determinatie bij ons te laten doen of een onderzoek ter plaatse te laten verrichten door een KAD-adviseur.