Kleerluis (Pediculus humanus humanus (L.))
Orde: Psocodea (stofluizen en echte luizen)
Familie: Pediculidae
De kleerluis (Pediculus humanus humanus L.) is een insect dat zich voedt met menselijk bloed dat met de zuigsnuit wordt opgezogen uit de lichaamshuid. De huidaandoening die door de beten wordt veroorzaakt heet in medisch jargon pediculosis corporis. De luis lijkt sterk op de hoofdluis, maar deze laatste soort wordt groter.
Uiterlijk
De luis is een vleugelloos insect en heeft een lengte van ongeveer 2.5-3.5 millimeter (ongeveer zo groot als een sesamzaadje). De kleur van de kleerluis is bruin. Kleerluizen komen in de gehele wereld voor en kunnen in principe overlast veroorzaken bij een persoon uit elke sociale klasse en van elk ras. Wel is het zo dat er bepaalde gebieden op de wereld zijn waar kleerluis vaker voorkomt en waar mensen dus eerder het slachtoffer kunnen worden van een besmetting.
Leefwijze
De kleerluis is goed aan mensen aangepast. Waar hoofdluizen hun eitjes hechten aan haren, doen kleerluizen dat aan de kleding of ze verbergen zich in het beddengoed. Vijf tot zes keer per etmaal komen ze vervolgens een bloedmaal nemen bij hun gastheer. De beet van een luis veroorzaakt meestal een klein jeukend bultje. Het vrouwtje kan tot 40 dagen oud worden en legt tot 10 eitjes per dag. Het duurt minimaal 2 weken voordat een luis volwassen wordt. De neten zijn vooral te vinden in de zomen van de kleding of soms toch op het lichaam.
Kleerluizen kunnen tot 4 dagen zonder voedsel overleven. Door lichaamscontact en het gezamenlijk gebruik van kleding of lakens kunnen ze zich verspreiden. Belangrijk te vermelden is dat het diertje ook via koffers kan meereizen vanuit het buitenland naar ons land. Onder slechte hygiënische omstandigheden (vooral in de tropen) kan de kleerluis ziekten zoals vlektyfus overdragen.
Preventie
Preventief is er tegen de kleerluis meer te doen dan tegen de hoofdluis en schaamluis: het regelmatig wassen van kleding beperkt de risico’s. Ook is het slim om geen sjaals, petten en mutsen, handdoeken en washandjes met andere personen te delen.
Bestrijding
De behandeling van kleerluis is relatief eenvoudig, want de insecten hechten zich niet aan het menselijk lichaam. Als u de kleding, beddengoed, kussenslopen, en ander textiel wast op een temperatuur van 60°C, zullen de kleerluizen dat niet overleven. Voor voorwerpen die niet gewassen kunnen worden zijn er twee andere mogelijkheden: invriezen gedurende 48 uur of het vacuüm verpakken in een luchtdichte zak.
Deze informatie wordt u verstrekt zonder dat er een expert van ons ter plaatse geweest is. Dit betekent dat u deze informatie op eigen risico gebruikt. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor enige (vervolg-)schade die hieruit voortvloeit. Om zeker te weten om welk dier het gaat en de overlast zoveel mogelijk te beperken, raden we u altijd aan om een determinatie bij ons te laten doen of een onderzoek ter plaatse te laten verrichten door een KAD-adviseur.